Domů » Blog » Jak se starat o jizvy po operaci prsou: Zásady péče a hojení

Jak se starat o jizvy po operaci prsou: Zásady péče a hojení

Jak se starat o jizvy po operaci prsou: Zásady péče a hojení
MedRoyal | 12. 7. 2023

Operace prsou, ať už jde o zvětšení, zmenšení nebo rekonstrukci, je významným zákrokem, který může na těle zanechat jizvy. I když není možné zcela eliminovat jizvy po operaci, existují různé metody, jak jejich vzhled minimalizovat a zajistit jejich správné hojení. Níže jsou uvedeny některé z nejdůležitějších postupů a opatření, které byste měli dodržovat po operaci prsou.

1. Dodržujte pokyny lékaře

Po operaci vám lékař poskytne řadu pokynů k péči o operovanou oblast. Tyto pokyny mohou zahrnovat informace o tom, jak se sprchovat, jaké krémy nebo masti používat a jak se vyhnout infekcím. Je důležité, abyste těmto pokynům důkladně porozuměli a dodržovali je.

2. Čistota a hygiena

Hygiena je klíčová pro správné hojení jizev. Rány by měly být vždy čisté a suché. Je důležité se vyhnout možnému zdroji infekce, jako jsou špinavé ruce nebo oblečení. Koupání by mělo být omezeno, dokud se rána nezahojí, a i poté byste měli být opatrní při mytí v oblasti kolem jizvy.

3. Použití speciálních mastí a krémů

Na trhu existuje mnoho produktů určených k péči o jizvy. Masti a krémy, které obsahují silikon, jsou obzvláště účinné, protože pomáhají udržovat jizvu hydratovanou a měkkou, což může zlepšit její vzhled. Tyto produkty by měly být používány až poté, co je rána zcela uzavřena.

4. Masáže jizvy

Po uzavření rány může být užitečné jemně masírovat oblast jizvy. To pomáhá zlepšit pružnost a barvu jizvy a může také pomoci zmírnit bolest nebo nepohodlí. Masírujte jizvu několikrát denně po dobu několika minut jemnými krouživými pohyby.

5. Ochrana před sluncem

Slunce může způsobit, že jizvy ztmavnou a stanou se více viditelnými. Je důležité chránit jizvy před sluncem a používat opalovací krém s vysokým faktorem ochrany.

6. Zdravý životní styl

Zdravá strava a dostatek odpočinku mohou také přispět k rychlejšímu a lepšímu hojení jizvy. Jídlo bohaté na bílkoviny a vitamíny výrazně podpoří hojení ran. Naopak, vyhněte se kouření, které může zpomalit hojení a zhoršit výsledky hojení jizev.

Je důležité si uvědomit, že každé tělo se hojí jinak a výsledky se mohou lišit. Pokud máte obavy ohledně svých jizev nebo si nejste jisti, jak se o ně starat, neváhejte se obrátit na svého lékaře nebo zdravotnického odborníka.

Role pooperační podprsenky v procesu hojení jizev

Pooperační podprsenka je často podceňovaným, avšak klíčovým nástrojem pro zajištění nejlepších možných výsledků po operaci prsou, včetně hojení jizev. Tento specializovaný kus oblečení je navržen tak, aby poskytoval podporu, stabilizoval prsa a minimalizoval jejich pohyb. V důsledku toho může pooperační podprsenka snížit napětí na chirurgických jizvách a podpořit jejich rychlejší a lepší hojení.

Pooperační podprsenka by měla být vyrobena z měkkého, dýchajícíhohypoalergenního materiálu, který je šetrný k pokožce a pohodlný pro dlouhodobé nošení. Běžně jsou tyto podprsenky vyrobeny z materiálů jako je bavlna, mikrovlákno nebo směs syntetických vláken, které jsou navrženy tak, aby minimalizovaly podráždění a umožnily průchod vzduchu, což pomáhá udržovat pokožku suchou a příjemnou.

Materiály podprsenek by měli byt certifikované, což znamená, že prošly určitým typem testování a byly shledány jako bezpečné pro použití na lidské kůži i při citlivé pooperační fázi. To může pomoci snížit riziko alergických reakcí nebo podráždění pokožky.

Měla by být beze švů, aby se snížilo tření a podráždění citlivých oblastí. Je také důležité, aby měla široká ramínka pro lepší podporu a pohodlí a aby se vyhnula tlaku na konkrétní body. Podprsenka, která je příliš těsná, může způsobit nepohodlí a potlačit krevní oběh, zatímco podprsenka, která je příliš volná, nemůže poskytnout potřebnou podporu a stabilitu. Kompresní funkce, kterou podprsenka poskytuje, může navíc pomoci omezit otoky a modřiny v pooperačním období. Tím může urychlit celkový proces hojení a přispět k lepšímu estetickému výsledku jizev.

V případě pochybností o velikosti nebo stylu pooperační podprsenky byste měli konzultovat s lékařem nebo zdravotnickým odborníkem.

Jak zvládnout bolest jizev po operaci prsou

Bolest jizev je běžným doprovodným jevem po operaci prsou. Během chirurgického zákroku je kůže a podkožní tkáň řezána a následně sešita. Tento proces narušuje nervy v pokožce a tkáni, což může vést k bolesti jak během, tak po hojení. Ačkoli je bolest nepříjemná, existuje několik strategií, jak tuto bolest účinně zmírnit a zlepšit kvalitu života během hojení.

Jedním z nejefektivnějších způsobů je použití léků na bolest. V závislosti na intenzitě bolesti může lékař předepsat nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) nebo silnější léky proti bolesti. Důležité je dodržovat pokyny lékaře týkající se dávkování a užívání léků, aby se předešlo nežádoucím účinkům.

Jak jsme již psali, i při bolesti jizev platí aplikace krémů a gelů určených pro péči o jizvy. Tyto produkty často obsahují složky, které podporují hojení a mohou pomoci zmírnit bolest a nepohodlí spojené s jizvami. Úlevu od bolesti může přinést i zmíněná jemná masáž jizvy.

Ačkoli tato opatření mohou pomoci zmírnit bolest jizev, je důležité mít na paměti, že každý se hojí vlastním tempem a je potřeba být trpělivý. Pokud bolest přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité obrátit se na svého lékaře.

Doba hojení jizev po operaci prsou

Doba hojení jizev po operaci prsou se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně typu operace, individuální schopnosti těla hojit se, a dodržování postupů pooperační péče. První fáze hojení obvykle trvá 1-2 týdny, kdy je rána stále čerstvá a pokrytá stehy nebo ochrannou lepící páskou.

Jakmile se rána uzavře, začne se formovat jizva. Tento proces může trvat několik týdnů až měsíců. Během této doby se může jizva změnit na různé barvy, od červené až po purpurovou, a nakonec blednout do bílé nebo tónu blízkého vaší pleti. Celkově může trvat až rok nebo déle, než jizva plně zbledne a zhojí se. Je důležité mít na paměti, že každý se hojí svým vlastním tempem a že konečný vzhled jizvy závisí na mnoha individuálních faktorech.

Jizvy můžete minimalizovat ještě před zákrokem, a to tím, že si vyberete zkušeného chirurga, který volí dobrou chirurgickou techniku. Ta dokáže zajistit, že jizvy budou malé a řezy, které jim předcházejí, správně umístěné v místě s menším napětím.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat