Domů » Blog » Nemoc prsních implantátů (BII)

Nemoc prsních implantátů (BII)

Nemoc prsních implantátů
MedRoyal | 15. 12. 2023

Kromě estetického aspektu implantátů, přináší tento zákrok i velký zásah do organismu, který s sebou nese jistá rizika. Jedním z nich je vznik nemoci prsních implantátů.

I přestože nemoc prsních implantátů, nazývaná i BII (Breast implant illness), zatím není oficiální lékařskou diagnózou je důležité o ní mluvit a brát v potaz i tento aspekt rizika zvětšení prsou. Zatím není odborníky dostatečně pochopena, proto se nepovažuje za oficiální nemoc nebo diagnózu. BII je tedy neoficiální a neformální termín pro její označení. Navzdory tomu, že nemoc není ještě klasifikována, objevuje se u žen, které podstoupily augmentaci, po celém světe. Vyvinout se může z jakéhokoliv druhu implantátu nezávisle od tvaru, roztoku, jakým je naplněný nebo jeho povrchu. Označení BII se používá na soubor různých zdravotních potíží, které se objevují u žen, které podstoupily plastickou operaci zvětšení prsou implantáty.

Symptomy a příznaky nemoci prsních implantátů

Když se nemoc prsních implantátů objeví, postihuje každou ženu jinak. Symptomy jsou velmi specifické a jejich kombinace nezapadá do žádné jiné diagnózy, proto se objevila takzvaná „nemoc prsních implantátů“. Ta se může vyvinou i bez ohledu na to, jestli implantát nebo implantáty praskly nebo zůstaly neporušené.

Existuje několik druhů symptomů tohoto onemocnění, které mohou vypadat takto:

  • Chronická únava
  • Bolesti kloubů a svalů – mravenčení v končetinách
  • Problémy s pamětí a koncentrací
  • Problémy s dýcháním
  • Poruchy spánku
  • Kožní problémy a vyrážky
  • Suché oči a sucho v ústech
  • Úzkost, deprese
  • Bolesti hlavy
  • Ztráta vlasů
  • Gastrointestinální problémy – problémy s trávením, s játry, ledvinami nebo žlučníkem

Příznaky onemocnění prsních implantátů se mohou objevit kdykoli po operaci implantátu. V některých případech se příznaky objevují okamžitě po plastické operaci, ale je možné, že se projeví až po letech bezproblémového fungování. Příznaky nemoci prsních implantátu jsou často spojeny s autoimunitními poruchami.

Co onemocnění prsních implantátu způsobuje nebo spouští

Přesná příčina zatím není známá, ale vědci a lékaři se domnívají, že nemoc prsních implantátů může být způsobena několika faktory:

  • Reakce těla na část implantátu jako silikon nebo přímo na samotný implantát, může být zánětlivá nebo autoimunitní.
  • Kontaminace, kdy bakterie nebo jiné nečistoty na povrchu implantátu mohou způsobit infekci.

Co je to autoimunitní reakce

Imunitní systém běžně funguje tak, že způsobí zánět, čímž útočí na cizí vetřelce v těle, kterými mohou být například bakterie nebo viry. Autoimunita je naopak reakcí, při které tělo napadá něco uvnitř sebe.

Testy a diagnostika nemoci prsních implantátů

Nemoc je stále v procesu zkoumání, prozatím neexistují žádné testy na diagnostiku nebo konkrétní diagnostická kritéria, která by určila, že se jedná právě o tuto nemoc.

Diagnostika obvykle probíhá tak, že nemoc prsních implantátů je „diagnostikována“ v případě, že jsou vyčerpány ostatní možné lékařské cesty a diagnózy. Diagnostika nemoci je tedy složitější, proto je dobré být informován o všech rizicích spojených s augmentací a pozorovat projevy svého těla v průběhu fungování s implantáty.

Léčba onemocnění

Protože neexistuje oficiální test na tuto neoficiální diagnózu, mnoho lékařů a chirurgů váhá při dalším postupu. Mnoho žen k této diagnóze přistoupí až po vyloučení všech možných problémů, které by potíže mohly způsobovat. Léčba, pokud ji tak můžeme nazvat, probíhá jednoduše odstraněním prsních implantátů a jizev kolem implantátu. Je však nutné počítat s tím, že odstranění může ale i nemusí vyřešit příznaky BII.

Je nemoc prsních implantátů velkým rizikem?

Podle chirurgů je množství žen, které by trpěly tímto onemocněním nebo by měly podobné komplikace, stále nízké v porovnání s množstvím žen, které operaci zvětšení prsou implantáty podstupují. Problematika nemoci prsních implantátů je poměrně hodně populární téma spíše v médiích a na sociálních sítích. V medicínském prostředí se na téma lékaři dívají více kriticky a koluje názor, že nemoc se v médiích nafukuje a nezrcadlí vždycky realitu. Může jít také o psychosomatickou nemoc, je to jednoduše střet více faktorů, které spolu způsobí komplikace. Když se spojí reakce těla na cizí předmět v těle, samotný zásah do těla a stres, který způsobí i předispozice ke spuštění autoimunitního procesu, mohou se objevit právě tyto symptomy, které spojujeme s BII.

Velkým rizikem je však samodiagnostika, která často nastává u citlivějších žen s menšími zdravotními potížemi. Tyto potíže pak mohou přisuzovat implantátům a mediální masáž může pocit jenom stupňovat. Nejedná se tedy o oficiální nemoc, která by byla lékařsky definovaná.

Tak jako po jakémkoliv jiném zákroku je potřebné dodržovat správný regenerační režim a sledovat, jak se cítíte. V případě potíží však určitě neváhejte a kontaktujte svého lékaře. Nebojte se mluvit o tom, jak se cítíte, jde přece o zdraví.

 

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat