Domů » Blog » Plastika prsou: Vše, co potřebujete vědět

Plastika prsou: Vše, co potřebujete vědět

Plastika prsou: Vše, co potřebujete vědět
MedRoyal | 21. 11. 2023

Plastická chirurgie má dnes již pevné místo ve zdravotní sféře. Důkazem toho jsou miliony zákroků prováděných po celém světe. Mezi nejběžnější kosmetické zákroky celosvětově patří liposukce, augmentace prsou a operace očních víček. Statistika podle webu Statista.com uvádí, že v roce 2021 bylo provedeno přes 1,6 milionu zákroků zvětšení prsou

I v České republice podstupují každoročně tisíce žen operaci prsou. Co se však liší je motivace, se kterou pacientky ke změně přistupují. Existuje několik nejčastějších zdravotních důvodů, které ženy motivují k tomu, aby vyhledaly plastického chirurga. Častokrát se pro zákrok rozhodnou kvůli rakovině prsou nebo kvůli bolesti zad, kterou způsobují velká prsa. Na druhé straně stojí důvody kosmetického charakteru, které ženy vedou k chirurgickému zásahu do jejich těla. Nejčastěji jde o zvětšení prsou, případně změna tvaru prsou, pozdvižení povislých prsou a podobně. 

Operace prsou dnes vyhledávají také muži, kteří trpí gynekomastii. Díky plastické chirurgii mají i muži na výběr několik možností, díky kterým dosáhnou žádaného vzhledu. Podstoupit mohou liposukci mužských prsou nebo mastektomii, případně je možné zákroky v některých případech zkombinovat pro příznivější efekt. 

Možnosti plastických zákroků:

Mastektomie

Mastektomie je chirurgický zákrok, který spočívá v odstranění jednoho nebo obou prsou. Tento zákrok je často prováděn u žen s rakovinou prsu nebo u mužů a žen s genetickým predispozičním rizikem vzniku rakoviny prsu. Existují různé typy mastektomií, které se liší v rozsahu odstranění tkáně a prsu.

Mastektomie může být prováděna jako prevence rakoviny prsu u žen s vysokým rizikem, jako léčba rakoviny prsu nebo jako součást transsexuální chirurgie u transgender žen, kteří chtějí odstranit svá prsa.

Po mastektomii může pacientka čelit fyzickým i emocionálním výzvám, protože ztráta prsou může mít významný vliv na sebevědomí a tělesný obraz. Mnoho žen, které podstoupily mastektomii, zvažuje rekonstrukční chirurgii prsu, která může pomoci obnovit tvar a vzhled prsou.

Modelace poprsí s augmentací

Modelace prsou s augmentací je plasticko-chirurgický zákrok, který kombinuje dvě procedury: augmentaci, tedy zvětšení prsou, a modelaci neboli lifting prsou. Tento zákrok je zaměřen na zlepšení celkového vzhledu prsou tím, že je zvětší a zároveň zvedne a vytvaruje.

Augmentace prsou obvykle zahrnuje použití implantátů, které mohou být umístěny pod prsní tkáň nebo pod hrudní sval. Implantáty mohou být různých tvarů a velikostí a jsou vyrobeny z materiálů jako je silikon nebo fyziologický roztok. Cílem augmentace je zvětšit velikost prsou a dodat jim plnější tvar.

Modelace prsou, známá také jako mastopexie, je zákrok, který zahrnuje odstranění přebytečné kůže a přeformování prsní tkáně, aby se prsa zvedla a zlepšil se jejich tvar. Tento zákrok je často vyhledáván ženami, jejichž prsa jsou povislá vlivem stárnutí, po těhotenství, kojení, nebo po významném úbytku hmotnosti.

Kombinací těchto dvou zákroků, modelace prsou s augmentací, je možné dosáhnout jak zvětšení, tak i lepšího tvaru a pozice prsů. Tento zákrok může být prospěšný pro ženy, které si přejí nejen zvětšit své poprsí, ale také zlepšit obrys a umístění prsou. Je to komplexní řešení pro ty, kdo chtějí dosáhnout výraznějšího a esteticky přitažlivějšího výsledku.

Zvětšení poprsí tukem

Zvětšení poprsí tukem, známé také jako augmentace prsou vlastním tukem nebo lipofilling prsou, je estetický zákrok, který spočívá v přesunu tukové tkáně z jiné části těla do prsou. Tato metoda se stala populární alternativou k tradičním silikonovým či fyziologickým implantátům, protože využívá tuk z těla pacientky, což snižuje riziko alergických reakcí a poskytuje přirozenější vzhled a pocit.

Zvětšení poprsí tukem je obvykle méně invazivní než tradiční augmentace s implantáty a zotavení je často rychlejší. Výhodou této metody je také to, že odstraňuje tuk z nechtěných oblastí těla, což může zlepšit celkový tělesný profil.

Je však třeba mít na paměti, že tento zákrok nemusí být vhodný pro všechny ženy. Maximální zvětšení prsou je omezeno množstvím dostupného tuku. 

Kompozitní zvětšení poprsí

Kompozitní zvětšení poprsí, kombinující vlastní tuk pacientky a silikonovo-gelové implantáty, představuje inovativní přístup v oblasti estetické chirurgie prsou. Tato metoda spojuje výhody obou tradičních technik – implantátů a lipofillingu (přenosu tuku) – a nabízí tak pacientkám možnost dosáhnout přirozenějšího vzhledu s vylepšeným konturováním a texturou prsů.

Kompozitní zvětšení poprsí umožňuje chirurgovi dosáhnout jemnějšího a přirozenějšího tvaru prsou, zvláště v horní části a ve výstřihu. Tato metoda je ideální pro ženy, které si přejí větší prsa, ale zároveň chtějí zachovat přirozený vzhled a pocit.

Tak jako při zvětšení poprsí tukem, i zde platí, že pacientky, které se rozhodují pro tuto metodu, by měly mít dostatečné množství tukové tkáně vhodné pro odebrání.

Redukce poprsí

Redukce poprsí, známá také jako redukční mamoplastika, je chirurgický zákrok, který je prováděn s cílem snížit velikost a hmotnost prsou. Tento zákrok je často vyhledáván ženami, které trpí fyzickými nebo psychologickými potížemi způsobenými velkými prsy, jako jsou bolesti zad, ramen a krku, omezení při fyzické aktivitě, kožní podráždění pod prsy, a také pro ty, kdo chtějí zlepšit proporce svého těla a zvýšit své sebevědomí.

Během redukční mamoplastiky chirurg odstraní přebytečnou prsní tkáň, tuk a kůži. Cílem je dosáhnout menších, lehčích a lépe proporcionovaných prsou, která jsou ve větším souladu s tělesnými proporcemi pacientky. Zákrok také zahrnuje přeformování zbývající prsní tkáně a často i přemístění bradavky a areoly do více přirozené a esteticky přitažlivější polohy.

Metody redukce prsou se mohou lišit v závislosti na množství odstraněné tkáně a na individuálních potřebách pacientky. Chirurg provede řezy, které obvykle probíhají kolem areoly, svisle dolů k prsu a někdy také ve tvaru obráceného T podél přirozeného záhybu prsu. Po odstranění nadbytečné tkáně je kůže pečlivě uzavřena a prsům je dán nový tvar.

Redukce poprsí je zákrok prováděný pod celkovou anestézií a obvykle vyžaduje hospitalizaci. Rekonvalescence po operaci zahrnuje nošení podpůrného oblečení, jako jsou speciální podprsenky, a omezení fyzické aktivity po určitou dobu. 

Důležité je, že redukce poprsí může významně zlepšit kvalitu života žen, které se rozhodnou pro tento zákrok. Nabízí úlevu od fyzických potíží spojených s velkými prsy a může také pomoci zvýšit sebevědomí a pohodlí při výběru oblečení. 

Modelace poprsí

Modelace poprsí, je chirurgický zákrok zaměřený na obnovu a zlepšení tvaru prsou, který může být ovlivněn změnami spojenými s těhotenstvím, kojením, ztrátou hmotnosti nebo přirozenými procesy stárnutí. Tento zákrok je ideální pro ženy, které chtějí obnovit nebo zlepšit tvar a pozici svých prsou, aby zdůraznily svou ženskost a posílily sebevědomí.

Během modelace prsou chirurg odstraní přebytečnou kůži a přeformuje zbývající prsní tkáň, aby obnovil pružnost a tvar prsou. V mnoha případech je také bradavka a areola přemístěna do vyšší a esteticky vhodnější pozice. Zákrok může také zahrnovat zmenšení areoly, pokud se rozšířila.

Modelace prsou je vhodná pro ženy, které jsou spokojeny s velikostí svých prsou, ale chtějí zlepšit jejich tvar a vzhled. Není to zvětšující zákrok, spíše jde o tvarování a pozvednutí prsní tkáně. V některých případech se může kombinovat s augmentací prsou (pomocí implantátů nebo vlastního tuku) pro získání většího objemu spolu s liftingem.

Zákrok se provádí pod celkovou anestézií a obvykle zahrnuje několik řezů, které mohou být umístěny kolem areoly, svisle dolů od areoly k prsu a ve tvaru obráceného T v přírodním záhybu prsu. Po obnově tvaru prsu jsou řezy uzavřeny a zanechávají jizvy, které by měly postupně blednout a stát se méně nápadnými.

Po operaci je obvykle potřeba krátkodobý pobyt v nemocnici a následná rekonvalescence, během které se doporučuje nošení podpůrné podprsenky a omezení fyzické aktivity. Výsledkem modelace prsů je obnovený a mladistvější vzhled prsou, což může vést k výraznému zlepšení spokojenosti s vlastním tělem.

Modelace prsou metodou Inner Bra

Modelace prsou s Inner Bra, neboli metoda „vnitřní podprsenky„, je moderní chirurgický přístup k liftingu prsou, který poskytuje delší trvání výsledků a odolnost vůči působení gravitace. Tato technika je zaměřena na vytvoření vnitřní podpůrné struktury v prsou, která imituje funkci podprsenky, čímž pomáhá prsům udržet si svůj obnovený tvar a polohu déle, než je tomu u tradičních metod modelace prsou.

Tato „vnitřní podprsenka“ funguje tak, že udržuje tvar a polohu prsou, čímž redukuje dopad gravitace a zabraňuje předčasnému povolení tkání. Výsledkem je, že prsa zůstávají déle v estetičtějším a pozvednutějším stavu.

Modelace prsou s Inner Bra je vhodná pro ženy, které si přejí nejenom obnovit mladistvý tvar svých prsou, ale také zajistit, aby tento vzhled vydržel co nejdéle. 

Zvětšení poprsí implantáty

Zvětšení poprsí pomocí implantátů je jeden z nejpopulárnějších a nejčastěji prováděných zákroků v oblasti estetické chirurgie. Tento zákrok je ideální pro ženy, které si přejí zvětšit a vylepšit tvar svých prsou, což může přispět k větší sebejistotě, pocitu atraktivity a ženskosti.

Při zvětšení poprsí implantáty chirurg vytvoří malé řezy, obvykle pod prsy, v podpaží nebo kolem areoly, a umístí implantáty buď pod prsní tkáň nebo pod sval. Tento výběr závisí na tělesných charakteristikách pacientky, typu implantátu a estetických cílech, které si žena přeje dosáhnout.

Implantáty používané pro zvětšení poprsí mohou být naplněné silikonem nebo fyziologickým roztokem a jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech, aby vyhovovaly individuálním potřebám a představám každé ženy. Silikonové implantáty jsou obvykle preferovány pro jejich přirozenější pocit a vzhled, zatímco implantáty s fyziologickým roztokem nabízejí větší flexibilitu ve velikosti a méně komplikací při prasknutí.

Operace poprsí mužů

Operace poprsí u mužů, známá také jako gynekomastie, je chirurgický zákrok určený k odstranění zvětšené prsní tkáně u mužů. Gynekomastie může být způsobena různými faktory, jako je hormonální nerovnováha, obezita, užívání určitých léků nebo drog a genetických faktorů. Pro muže, kteří se necítí ve svém těle dobře a mají snížené sebevědomí kvůli zvětšeným prsům, může tato operace nabídnout trvalé řešení a pomoci zlepšit jejich celkový vzhled a sebevědomí.

Během zákroku provádí plastický chirurg odstranění nadbytečné prsní tkáně, tuku a někdy i kůže, aby dosáhl ploššího a více maskulinního vzhledu hrudníku. Metody, které se mohou použít, závisí na množství a typu odstraňované tkáně. Pokud je přebytečný tuk hlavním problémem, může být použita liposukce. V případech, kdy je třeba odstranit větší množství prsní tkáně nebo kůže, je proveden chirurgický řez, obvykle kolem areoly nebo pod prsem. Výsledkem operace je zlepšení vzhledu hrudníku, což vede k většímu sebevědomí a pohodlí mužů ve svém těle. 

Cena plastické operace prsou

Každý zákrok je velice specifický, a proto se liší i cenou. Některé jednoduché zákroky začínají na 30.000 Kč – 40.000 Kč, pokud však chcete podstoupit složitější zákrok musíte počítat, že suma se může vyšplhat i na 150.000 Kč. Cena se kromě druhu zákroku odvíjí i od použitých materiálů, rozsahu procedury a zkušeností chirurga. Nedoporučujeme však na zákrocích šetřit, protože pokud se stane, že bude nutná reoperace, tak v konečném důsledků neušetříte. Dobré je se tedy dívat na zákrok jako na dlouhodobou investici.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat