Domů » Blog » Pooperační podprsenka: Nepostradatelná pomůcka při zotavování po operaci prsou

Pooperační podprsenka: Nepostradatelná pomůcka při zotavování po operaci prsou

Pooperační podprsenka: Nepostradatelná pomůcka při zotavování po operaci prsou
MedRoyal | 24. 7. 2023

Jestliže jste podstoupila nebo se chystáte podstoupit operaci prsou, ať už jde o augmentaci (zvětšení), redukci (zmenšení), rekonstrukci po mastektomii, nebo jakýkoli jiný chirurgický zákrok týkající se prsou, jedním z klíčových prvků vašeho pooperačního plánu by měla být pooperační podprsenka.

Co je pooperační podprsenka a jak funguje?

Pooperační podprsenka, známá také jako kompresní podprsenka, je speciálně navržený druh prádla, který se používá po chirurgickém zákroku na prsou. Tento typ podprsenky je navržen tak, aby zajistil pevnou, ale pohodlnou podporu a kompresi prsou. Je důležité si uvědomit, že tahle podprsenka není obyčejné spodní prádlo, ale jedná se o speciální bandáž, která fixuje prsa po operaci a musí splňovat několik důležitých kritérií. Pooperační podprsenku není vhodné zaměňovat za sportovní podprsenku v domnění, že přinese stejný efekt. Sportovní podprsenky nemají požadovanou míru komprese, fixace a ostatních vlastností, které zajistí bezpečnou a rychlou rekonvalescenci po operaci prsou.

Kompresní podprsenka má dvě hlavní funkce. První z nich je, že poskytuje kompresi, která pomáhá snižovat otoky a podporuje správné hojení tkáně. Druhou funkcí je poskytování nezbytné podpory, která minimalizuje pohyb prsou a tím zabraňuje bolesti a podporuje rychlejší a bezpečnější zotavení.

Správná velikost pooperační podprsenky

Správné měření a výběr velikosti pooperační podprsenky jsou klíčové pro to, aby podprsenka plnila svou funkci a zároveň byla pohodlná. Měření by mělo zahrnovat obvod pod prsy a obvod prsou v nejširším místě. Tyto míry lze poté použít k určení vaší velikosti podle tabulek velikostí jednotlivých výrobců.

Důležité je konzultovat velikost podprsenky s vaším lékařem nebo ošetřovatelem, protože zvolená velikost může záviset na typu operace, kterou pacientka podstoupila. Například u operací zvětšení prsou může být zapotřebí větší velikost než před operací.

Doba nošení pooperační podprsenky

Doba nošení pooperační podprsenky se může lišit v závislosti na typu operace, individuální rychlosti hojení a doporučeních vašeho lékaře. Obecně platí, že pooperační podprsenka by měla být nošena nepřetržitě (s výjimkou sprchování) po dobu 6-8 týdnů po operaci. V některých případech, jako je například po rekonstrukci prsou, může být tato doba prodloužena. Ideální tedy je, když si pořídíte 2-3 kompresní pooperační podprsenky, které vám zajistí pocit pohodlí a čistoty po dobu rekonvalescence. První osprchování prsou je ideální až 4-5 dní po operaci. V tyto dny pacientky nosí nejen kompresivní podprsenku, ale taky elastickou bandáž. Pak doporučujeme odložit podprsenku jenom pro účely sprchování, nebo osobní hygieny. Podprsenku je nutné mít i při spaní.

Proč je nutné nošení kompresní podprsenky po operaci prsou?

Nošení pooperační podprsenky po zákroku je nesmírně důležité z několika důvodů. Kromě snižování otoků tím, že poskytuje stálý tlak na operovanou oblast, podprsenka poskytuje i podporu a tím zabraňuje nechtěným pohybům, které by mohly způsobit bolest nebo ovlivnit proces hojení. Také pomáhá udržovat nový tvar prsou a může podporovat správné hojení jizev.

Pooperační podprsenka je zásadním nástrojem pro správné a komfortní zotavení po operaci prsou. Je důležité ji správně vybrat a nosit, jak je doporučeno, aby se podpořil optimální proces hojení a aby byl výsledek operace co nejlepší.

Na co se zaměřit při výběru pooperační podprsenky

Dobrá kompresní podprsenka určená pro období rekonvalescence po operaci prsou by měla splňovat několik klíčových kritérií, která zajišťují pohodlí, bezpečnost a podporu optimálního hojení. Zde jsou některé nejdůležitější faktory, na které byste měli dbát při výběru pooperační podprsenky:

  1. Velikost a přizpůsobení: Kompresní podprsenka by měla mít správnou velikost – ani příliš těsná, ani příliš volná. Měla by být schopna pevně, ale pohodlně obepínat hrudník.
  2. Ramínka by měla být nastavitelná: Musí odpovídat vaší výšce a tvaru těla. Pokud jste po zákroku zvětšení prsou, je třeba myslet i na to, že vaše prsa jsou těžší, proto jsou vhodná širší ramínka, díky kterým předejdete zařezávání.
  3. Materiál: Je potřeba myslet na to, že podprsenka se dostane do kontaktu s operovanou částí kůže, tedy s čerstvou ránou. Proto by podprsenka měla být vyrobena z prodyšného, hypoalergenního materiálu, který odvádí vlhkost a nepodporuje množení bakterií. Měla by být také dostatečně měkká, aby nepodráždila citlivou pokožku a jizvy po operaci. Materiály pooperačních podprsenek by měli být certifikované, což znamená, že prošly určitým typem testování a byly shledány jako bezpečné pro použití na lidské kůži i při citlivé pooperační fázi. To může pomoci snížit riziko alergických reakcí nebo podráždění pokožky.
  4. Bezešvé provedení: Aby se minimalizovalo tření a podráždění, kompresní podprsenka by měla být bezešvá nebo mít švy umístěné tak, aby se neotíraly o jizvy.
  5. Dostatečná podpora: Podprsenka by měla poskytovat dostatečnou oporu pro prsa, aby se minimalizoval pohyb a zároveň se podporovalo hojení.
  6. Snadné oblékání a svlékání: Pooperační podprsenka by měla mít otevírání vpředu, aby bylo snadné ji oblékat a svlékat bez nadměrného pohybu ramen a hrudníku. Po operaci je pohyblivost omezená a zvedání paží je potřeba omezit, proto je pohodlnější a lepší zapínání vpředu, kam bez problému dosáhnete.
  7. Lékařské doporučení: Každý případ je jedinečný, a proto je důležité sledovat doporučení lékaře nebo chirurga, který může na základě vaší operace, zdravotního stavu a procesu hojení navrhnout konkrétní typ kompresní podprsenky.

Je důležité vzít v úvahu, že konečný vzhled prsou po operaci není závislý pouze na dovednostech a zkušenostech plastického chirurga. Pooperační péče a péče o sebe sama hrají rovněž zásadní roli v dosažení optimálních výsledků. To platí zvláště v případech, kdy jsou použity implantáty. Správná fixace a podpora implantátů mohou významně ovlivnit konečný estetický výsledek.

Dobrá kompresní podprsenka je tedy klíčová pro zajištění pohodlné a efektivní rekonvalescence po operaci prsou.

Kdy se můžu vrátit k běžnému spodnímu prádlu

Myslete na to, že nic se nedá uspěchat. Kompletní zahojení může trvat i několik měsíců a prsa mohou být po operaci stále citlivá a měkká, takže byste měli zvolit pohodlné a podpůrné prádlo, které nebude na prsa vyvíjet přílišný tlak. Vždy je nejlepší konzultovat své plány s lékařem.

K běžnému spodnímu prádlu se můžete vrátit až po zahojení jizev. Po zvětšení prsou se nedoporučuje chodit bez podprsenky, protože gravitace funguje skutečně spolehlivě a větší prsa by se mohla příliš pověsit a hrozí i vznik strií. Při sportu platí nutnost vhodné podprsenky ještě víc – zvolte skutečně pevnou sportovní podprsenku, nebo využijte pooperační kompresní podprsenku pro dostatečnou oporu. Při výběru nové běžné podprsenky je určitě vhodné nechat si poradit a navštívit specializované prodejny. Zkušené prodavačky vám pomohou vybrat ideální tvar podprsenky pro vaše prsa, která prošla změnou velikosti a tvaru.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat