Domů » Blog » Ptóza poprsí: Jak se zbavit povislého poprsí

Ptóza poprsí: Jak se zbavit povislého poprsí

Ptóza poprsí: Jak se zbavit povislého poprsí
MedRoyal | 11. 8. 2023

Ptóza poprsí označuje abnormální sestup nebo povolení prsu. V lékařství je termínem, který se používá k popisu jevu, kdy dojde ke změně tvaru a polohy prsu v důsledku stárnutí, těhotenství, kojení nebo výkyvů tělesné hmotnosti.

Z hlediska anatomie a fyziologie se ptóza obvykle vzniká následujícím způsobem:

  • ztrátou elasticity kůže a pojivové tkáně v oblasti prsu, která vede k poklesu prsa,
  • snížením objemu žlázové tkáně, což přispívá k poklesu plnosti prsu,
  • gravitace a změny v hormonální rovnováze také přispívají k tomuto jevu,
  • porucha funkce Cooperových vazů, která podporují prsa, také vede k ptóze.

Ptóza prsou má různé podoby a podle poklesu umíme určit, o jak závažnou ptózu jde. Míra povisnutí závisí na objemu prsou, a tedy na jejich hmotnosti, která přispívá k tomuto jevu:

  • mírná ptóza – pokles o 1–2 cm,
  • výrazná ptóza – pokles o 2–4 cm,
  • značná ptóza – pokles o 4–10 cm,
  • závažná ptóza – pokles o více než 10 cm.

Ptóza nejčastěji vzniká jako důsledek ztráty elasticity – tehdy mluvíme o kožní ptóze prsou a když jde o úbytek prsní žlázy mluvíme o žlázové ptóze prsou.

Ptózu poprsí lze léčit pomocí plastické chirurgie, jako je mastopexie nebo modelace, což je operace, která zvedne a tvaruje prsa. Tento výkon obnoví mladistvý vzhled a konturu prsu.

Je ptóza poprsí nebezpečná nebo se jedná jen o estetický problém?

Ptóza poprsí je primárně estetickým problémem a obvykle není považována za zdraví nebezpečnou. Tento jev nemá vliv na funkci prsu a nezpůsobuje fyzickou újmu. Nicméně, estetická změna spojená s ptózou poprsí má nezřídka významný dopad na sebevědomí a psychický stav ženy.

V některých případech je pokles prsu spojen s jinými zdravotními problémy, jako je obezita nebo hormonální nerovnováha, které již vyžadují lékařskou intervenci. Takové potíže je však třeba hodnotit samostatně a ptóza sama o sobě není považována za zdravotní riziko.

V situacích, kde ptóza poprsí výrazně ovlivňuje sebevědomí nebo kvalitu života, je vhodnou variantou chirurgická nebo jiná estetická léčba. Tu je třeba konzultovat se specialistou na plastickou chirurgii, aby byla zajištěna bezpečnost a uspokojení potřeb pacientky.

Prevence ptózy prsou

Prevence ptózy prsou a léčba povislého poprsí jsou zaměřeny na podporu struktur, které drží prsa, a na zachování elasticity kůže. Zde jsou některé strategie a opatření, které lze zvážit:

  1. Nošení správné podprsenky: Výběr podprsenky, která dobře padne a poskytuje dostatečnou podporu, minimalizuje tah na kůži a pojivovou tkáň prsa.
  2. Udržování stabilní tělesné hmotnosti: Výrazné kolísání hmotnosti poškozuje elasticitu kůže.
  3. Zdravá strava a dostatek hydratace: Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, které podporují zdraví kůže, a dostatek vody udržují kůži pružnou a zdravou.
  4. Kouření a sluneční záření: Vyhněte se kouření a nadměrnému slunečnímu záření, které poškozuje kůži.
  5. Cvičení prsních svalů: Pravidelné cvičení zaměřené na posílení svalů prsní stěny také pomáhá podpořit prsa.

Co dělat proti povislému poprsí

  1. Chirurgická korekce: Pro výraznou ptózu je často nejvhodnější chirurgická korekce, jako je modelace prsou.
  2. Estetické procedury: Různé nechirurgické estetické procedury, například rádiová frekvence, mohou zlepšit vzhled povislého poprsí tím, že stimulují produkci kolagenu.
  3. Fyzioterapeutická cvičení: Cvičení zaměřená na posílení svalů prsní stěny a zlepšení držení těla mají také estetický efekt.
  4. Kosmetické produkty: Některé krémy a oleje podporují elasticitu a hydrataci kůže, což dokáže mírně zlepšit vzhled prsou.

Je důležité poznamenat, že mnoho faktorů spojených s ptózou prsou souvisí se stárnutím nebo životními změnami, jako je těhotenství, a není zcela možné jim předejít. Konzultace se specialistou na plastickou chirurgii nebo dermatologem je užitečná při výběru nejlepšího léčebného plánu pro naplnění individuálních potřeb a očekávání pacienta.

Operace povislého poprsí

Operaci přirozeně předchází konzultace s plastickým chirurgem a pečlivé zvážení zákroku. Samotná operace probíhá tak, že na základě stupně ptózy chirurg vybere vhodný typ řezu a pokračuje odstraněním přebytečné kůže a někdy i tkáně, kterou, když je potřeba, přeorganizuje a zvedne, čímž dosáhne žádoucího vzhledu prsou. Pokud je to nutné, chirurg přesune bradavky a dvorce výš do esteticky vhodnější polohy. Po dosažení žádoucího tvaru a kontury pečlivě sešije incize, aby minimalizoval viditelnost jizev. Zákrok obvykle trvá 2 až 3 hodiny, nicméně doba se odvíjí od složitosti konkrétního případu.

Většina pacientů může odejít domů ještě tentýž den, ale musí odpočívat a omezit fyzickou aktivitu po dobu několika týdnů. Plné zotavení a návrat k normální fyzické aktivitě trvá někdy i několik měsíců. Jizvy mohou zůstat trvalé, ale postupně se stanou méně nápadnými. Pravidelné kontroly u plastického chirurga jsou nezbytné, aby se sledoval proces hojení a vyřešily se případné komplikace.

Operace ptózy prsou je zákrok, který vyžaduje značnou odbornost, a jakékoli rozhodnutí o podstoupení této operace je třeba učinit až po důkladné diskusi s kvalifikovaným plastickým chirurgem.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat