Domů » Blog » Vyjmutí prsních implantátů: výhody odstranění implantátů a jak probíhá celkový proces

Vyjmutí prsních implantátů: výhody odstranění implantátů a jak probíhá celkový proces

Vyjmutí prsních implantátů
MedRoyal | 15. 12. 2023

Přirozený vzhled je v posledních letech trendem, a to se projevuje i na preferencích žen, které mají prsní implantáty, tedy podstoupily augmentaci. Mnoho žen se rozhoduje pro vyjmutí prsních implantátů, ať už z estetických, zdravotních nebo osobních důvodů. Explantace, neboli odstranění prsních implantátů přináší mnohým ženám úlevu a nový začátek.

Tento článek se zaměřuje na důvody, proč se ženy rozhodují pro tuto proceduru, na proces odstranění implantátů a na to, co mohou očekávat po zákroku.

Důvody pro odstranění prsních implantátů

Některé ženy se rozhodnou pro odstranění prsních implantátů kvůli změnám v osobním vnímání krásy. Zatímco v minulosti byla velká prsa často považována za ideál, dnes se mnoho žen snaží o přirozenější vzhled a větší pohodlí. Jiné důvody mohou zahrnovat zdravotní problémy, jako jsou bolesti zad, komplikace spojené s implantáty nebo obavy o možná dlouhodobá zdravotní rizika.

Různé fáze života přinášejí různé potřeby a pocity, proto je normální v jednom momentě toužit po prsních implantátech a v další fázi, kdy už naplní svou funkci, je chtít odstranit.

Častou motivací k odstranění prsních implantátu může být i změněný tvar prsou od operace. Vzhled prsou ovlivňují nejčastěji faktory jako:

  • Stárnutí
  • Kojení
  • Těhotenství
  • Změny hmotnosti

Proces vyjmutí: jak probíhá explantace prsních implantátů a co čekat

Proces odstranění prsních implantátů je obvykle méně náročný než jejich zavedení. V závislosti na individuálních okolnostech a typu implantátů může chirurg rozhodnout o nejlepší technice odstranění. Někdy je součástí zákroku také odstranění kapsuly, což je pojivová tkáň, která se může kolem implantátu vytvořit.

Doba trvání operace

Standardní explantace: Většina standardních operací odstranění prsních implantátů trvá přibližně 1 až 2 hodiny. Tento časový rámec se může mírně lišit v závislosti na konkrétních faktorech, jako jsou typ a velikost implantátů, a techniky použité chirurgem.

Komplexní náročnější případy: Pokud dojde k odstranění kapsuly (tkáňové obálky vytvořené kolem implantátu) nebo je nutný další estetický zákrok, jako je lifting prsou, může operace trvat déle. Délku operace ovlivňují i komplikace spojené s implantáty, které jsou prasklé. Odstraňování volného silikonu zabere chirurgovi čas navíc.

Náročnost operace

Explantace prsních implantátů je obecně méně invazivní než původní vložení implantátů. Operace se většinou provádí ambulantně, což znamená, že pacientka může být propuštěna domů týž den.

Zákrok je typicky prováděn pod celkovou anestezií, aby pacientka během operace pociťovala maximální pohodlí.

Po zákroku

Po odstranění implantátů je důležité mít realistická očekávání. Prsa se nemusí vrátit přesně do původního stavu před zavedením implantátů, zejména pokud byly implantáty nošeny dlouhodobě. V některých případech mohou být ženy spokojené s přirozeným vzhledem svých prsou po vyjmutí implantátů, zatímco jiné mohou zvážit další estetické procedury, jako je lifting prsou nebo modelaci prsou pro dosažení požadovaného vzhledu.

Zotavení po operaci

Rekonvalescence: Po operaci mohou pacientky očekávat jistou míru bolesti, otoků a modřin, které se však postupně zlepšují. Většina pacientek se může vrátit k běžným aktivitám do jednoho až dvou týdnů.

Celkové zotavení: Plná fyzická aktivita, včetně cvičení, je obvykle možná do 4 až 6 týdnů.

Rizika odstranění prsního implantátu

Všechny operace a zásahy do těla sebou nesou jisté menší nebo větší komplikace a není tomu jinak ani při odstraňovaní prsních implantátů. Rizikem při této operaci je i možná nespokojenost se vzhledem prsou po operaci.

Mohou však nastat i komplikace fyzického charakteru:

  • Krvácení
  • Asymetrie
  • Infekce
  • Změny citlivost bradavek
  • Jizvy

Zákrok se provádí nejčastěji v celkové anestezii.

Výhody odstranění prsních implantátů

Přesnost mamografie: Odstranění implantátu může přinést jasnější vidění prsní tkáně na rentgenovém snímku a výsledky mamografického vyšetření mohou být přesnější.

Bolest: Pokud máte voperované větší implantáty, můžete se těšit na úlevu od bolesti krku a zad. Když se u vás objevila komplikace kapsulární kontraktury, po odstranění implantátu můžete počítat s téměř okamžitou úlevou od bolesti.

Zlepšená fyzická aktivita: Větší prsa a pohyb nejsou vždycky nejlepší kamarádi. Proto pokud sportujete, například běháte, můžete pocítit výraznou změnu v pohyblivosti.

Úspora nákladů: Pokud byste chtěli implantáty na celý život, musíte počítat s tím, že po nějaký době je nutné je měnit. Doporučuje se to každých 10 až 15 let, případně podle doporučení lékaře. Výměna prsních implantátů je nákladný zákrok, proto musíte zvážit i tento aspekt, pokud se pro něj rozhodnete.

Nevýhody explantace prsních implantátů

Jizvy: Odstranění implantátů se neobejde bez řezů, které mohou zanechat jizvy. Jejich velikost se odvíjí i od velikosti řezů, které byly provedeny při samotné augmentaci. S jizvami je třeba počítat i v případě, že se po odstranění implantátu provede další zákrok pro zlepšení vzhledu jako lifting nebo jiný postup.

Ztráta citlivosti bradavek: Odstranění prsního implantátu, může přispět ke ztrátě citlivosti bradavek. Ztráta může být úplná nebo částečná. Riziko ztráty citlivosti se zvyšuje, pokud se prsní implantáty upravují periareolární technikou. I když ztráta citlivosti není běžným problémem, může se po operaci objevit a pak se do jisté míry upravit.

Změny v tvaru prsou: Odstranění implantátů přirozeně přinese změnu ve velikosti prsou, je ale třeba počítat i se změnou tvaru prsou. Pokud byly implantáty velké, dochází ke vzhledu „vyfouklých“ prsou. To jisté platí o objemu prsou, je potřeba počítat se ztrátou původního objemu.

Emoční stres: Odstranění implantátu změní vzhled vašeho hrudníku, je proto možné, že po operaci budete pociťovat emocionální stres, který budu souviset s oslabením sebevědomí nebo ztrátu důvěry.

Jaká je cena vyjmutí prsních implantátů

Cena vyjmutí prsních implantátů se může pohybovat v rozmezí 25 000 až 50 000 Kč. Do faktorů, které ovlivňují cenu, spadají kromě jiného i zkušenosti a kvalifikace chirurga a také složitost operace. Pokud je součástí operace i odstranění kapsulace nebo lifting, cena bude o něco vyšší. Cenovou nabídku je proto potřebné konzultovat individuálně, a na základě toho dostanete individuální cenovou nabídku. Medroyal umožňuje také nastavení splátkového kalendáře.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat