Domů » Blog » Zvětšení prsou vlastním tukem: Přírodní alternativa ke klasickým implantátům

Zvětšení prsou vlastním tukem: Přírodní alternativa ke klasickým implantátům

Zvětšení prsou vlastním tukem: Přírodní alternativa ke klasickým implantátům
MedRoyal | 12. 7. 2023

V dnešní době se kosmetická chirurgie stále více přizpůsobuje individuálním potřebám a touhám klientů. Jedním z nejnovějších a nejperspektivnějších trendů v oblasti estetické medicíny je zvětšení prsou vlastním tukem. Tento inovativní postup nabízí přirozenější vzhled a pocit než tradiční implantáty, což je pro mnoho žen atraktivní alternativa.

Co je to zvětšení prsou vlastním tukem?

Zvětšení prsou vlastním tukem, také známé jako lipomodelace prsou nebo-li autoaugmentace, je chirurgický zákrok, který spočívá v přesunutí tukových buněk z jedné oblasti těla do jiné. Tento postup je často preferován pro svůj přírodnější výsledek a menší počet komplikací oproti klasickým implantátům.

Jak to funguje?

Celý proces se obvykle skládá ze dvou částí: liposukceaugmentace prsou. Během liposukce chirurg odebere tuk z oblasti, kde je ho v těle přebytek, často z boků, břicha nebo stehen. Poté se tukové buňky očistí a připraví k reinjekci.

V druhé fázi se tyto tukové buňky vpraví do prsou pacientky. Chirurg může přesně kontrolovat množství a umístění tuku, což umožňuje dosáhnout velmi přirozeného tvaru prsou.

Výhody a nevýhody zvětšení prsou vlastním tukem

Stejně jako každý chirurgický zákrok, i zvětšení prsou vlastním tukem má své výhody a nevýhody. Mezi hlavní výhody patří:

  • Přírodnější výsledek: Prsa po zákroku vypadají přirozeněji než po implantaci silikonových nebo solných implantátů.
  • Dvojí efekt: Kromě zvětšení prsou zákrok také odstraňuje tuk z nežádoucích oblastí, což může zlepšit celkový tvar těla.
  • Menší riziko komplikací: Riziko odmítnutí tuku tělem je mnohem menší než riziko komplikací spojených s implantáty, jako je kapsulární kontraktura.

Nicméně, existují také některé nevýhody:

  • Omezený efekt zvětšení: Zvětšení prsou vlastním tukem nemůže poskytnout stejný stupeň zvětšení jako implantáty. Prsa je možné tímto způsobem zvětšit maximálně o jednu velikost.
  • Potřeba dostatečného tuku: Pro tento zákrok je potřeba dostatek tuku na těle, který lze přesunout do prsou. Ženy s velmi nízkým obsahem tuku nejsou pro tento zákrok vhodné kandidátky.
  • Nestálost výsledků: Část transplantovaného tuku se může vstřebat, což může vést k nekonzistentním výsledkům.

Jak dlouho vydrží zvětšení prsou vlastním tukem

Jednou z otázek, které si ženy často kladou při rozhodování o zvětšení prsou vlastním tukem, je, jak dlouho výsledky vydrží. Odpověď není jednoduchá a může se lišit v závislosti na řadě faktorů, včetně individuálních tělesných reakcí a životního stylu.

V průběhu několika měsíců po zákroku se část přeneseného tuku může vstřebat zpět do těla. Tento proces je zcela přirozený a očekávaný. Úroveň absorpce tuku po zvětšení prsou vlastním tukem je ovlivněna celou škálou faktorů. Hlavní roli hraje konkrétní operační metoda, která se může lišit mezi různými plastickými chirurgy. Zákrok zahrnuje tři fáze, které na sebe navazují: extrakci, zpracováníaplikaci tukové tkáně.

Výsledný efekt operace je závislý na odborných znalostech a zkušenostech plastického chirurga, což je pravidlo platné pro jakýkoliv chirurgický zákrok.

Pro úspěšný výsledek operace je samozřejmě potřebné použití vhodného chirurgického vybavení. Neméně důležité je to, jak je odebraná tuková tkáň následně zpracovaná (po odebraní je nutné z tukové tkáně odstranit většinu vodnatých složek, kdyby se tak nestalo, po operaci by se rychle vstřebaly a ovlivnilo by to výsledek), a výsledný efekt ovlivňuje i to, jaké množství tukové tkáně je aplikováno do prsou.

Obecně platí, že zhruba 60-80 % přeneseného tuku se uchytí a zůstane na místě. K největšímu vstřebání tuku dochází v prvních 3-4 měsících od operace. K dalšímu úbytku tuku dochází i když pacientky po operaci zhubnou. Tuk v prsou se tedy chová podobně jako na místech, ze kterých byl odebrán (může jít o boky, břicho, stehna a podobně).

Pokud se uchytí dostatečné množství tuku, výsledky zvětšení prsou vlastním tukem mohou být dlouhodobé a trvalé. Tukové buňky, které se úspěšně připojí k nové tkáni, zůstanou na místě po zbytek života. Je důležité si uvědomit, že zvětšená prsa budou stále reagovat na váhové změny, takže významné zvýšení nebo snížení tělesné hmotnosti může ovlivnit výsledky.

Po operaci je důležité rozlišovat mezi absorpcí přeneseného tuku a vstřebáním pooperačního otoku, který v prvních dnech po operaci ovlivňuje velikost prsou. Pacientky by měli být informovány a nezaměňovat vstřebávání tuku se vstřebáním otoku.

Nicméně, i když je tento typ zvětšení prsou potenciálně trvalý, mohou se v průběhu času objevit změny způsobené stárnutím, hormonálními změnami, těhotenstvím nebo kojením. V některých případech mohou ženy požadovat další tukovou transplantaci, aby udržely svůj ideální tvar a velikost prsou.

Jako s jakýmkoliv estetickým zákrokem, je důležité mít realistická očekávání a pochopit, že výsledky se mohou lišit. O vašich konkrétních očekáváních byste měly otevřeně diskutovat s vaším lékařem před zákrokem.

Samotná operace zvětšení prsou vlastním tukem

Při operaci zvětšení prsou vlastním tukem je pacientka v celkové anestezii nebo i v analgosedaci, kdy je vnímaní klientky utlumeno.

Délka operace se může lišit v závislosti na specifických okolnostech, včetně množství tuku potřebného pro zákrok, obecného zdravotního stavu pacientky a techniky používané chirurgem. Nicméně, tato operace obvykle trvá přibližně dvě až tři hodiny.

Přestože může být tento odhad užitečný, je důležité si uvědomit, že každý zákrok je jedinečný a skutečná doba trvání může být ovlivněna řadou faktorů. Doba potřebná k zotavení po operaci se také může velmi lišit. Jakýkoliv chirurgický zákrok by měl být pečlivě diskutován s lékařem, aby pacientka měla jasnou představu o tom, co může očekávat.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat