Domů » Blog » Zmenšení prsou: operace a rekonvalescence po redukci prsou

Zmenšení prsou: operace a rekonvalescence po redukci prsou

Zmenšení prsou: operace a rekonvalescence po redukci prsou
MedRoyal | 14. 9. 2023

Zmenšení prsou, známé také jako redukce prsou, je chirurgický zákrok, který je často volen ze zdravotních či estetických důvodů.

Po provedení tohoto zákroku je však rekonvalescenční fáze stejně důležitá jako samotná operace. V následujícím článku se podíváme na klíčové aspekty rekonvalescence po zmenšení prsou a jak se můžete připravit na tento důležitý krok na vaší cestě k pohodlí a sebedůvěře.

Redukce prsou – kdy ji absolvovat

Některé ženy sní o větším poprsí, pro jiné je naopak jejich velké poprsí zdrojem trápení.

Nadprůměrná velikost poprsí s sebou přináší spoustu problému. Může způsobovat fyzickou bolest zad, bolesti hlavy, ale i hrudní nebo bederní páteře. Povrchové zdravotní těžkosti se někdy týkají ekzémů v oblasti pod prsy nebo se ženy setkávají s bolestivými stopami po ramínkách podprsenky, která musí unést větší váhu, než je běžné. Kromě fyzických projevů ženy často trpí i sníženou kvalitou života. Nakupování oblečení s velkým poprsím nepřináší mnoho potěšení. Vyhýbání se košilím, nebo knoflíkovému zapínání, kupování zbytečně velkých velikostí, nebo neustálý boj s tím, že spousta upnutého oblečení působí vyzývavě. V neposlední řadě sport, a především kardio, bývá absolutní noční můrou nositelek objemnějších velikostí košíčků.

Redukce poprsí ze zdravotních důvodů

Pokud má velikost prsou takto zásadní vliv na jejich nositelku, může být redukční operace poprsí hrazena ze zdravotního pojištění. V tomto případě je nutné dokázání nepříznivého vlivu na zdraví například zprávou od ortopeda, neurologa a následně i schválení zákroku pojišťovnou.

Kdy tedy absolvovat redukci prsou? Když vás váha a velikost poprsí výrazně omezuje ve vašem aktivním životě nebo přináší zdravotní komplikace fyzického nebo psychického charakteru. Tuto operaci absolvují ženy každého věku. Mladé dívky, nebo ženy (pod 18 let je samozřejmě nutný souhlas rodiče), ale i ženy po porodech a odkojených dětech. Další skupinou, která operaci vyhledává jsou starší ženy, u kterých dochází ke zvětšení poprsí po nabrání hmotnosti, stárnutím nebo při menopauze.

Pokud chcete absolvovat redukci prsou, je potřebné, aby váš zdravotní stav dovoloval takový rozsáhly zásah do těla.

Redukce prsou: průběh operace

Každý případ je jiný, proto i odhadovaný čas se může lišit v závislosti od složitosti případu, ale zpravidla se operační čas pohybuje v rozmezí 2 až 3 hodin. Samotné operaci předchází konzultace s plastickým chirurgem a několik vyšetření: mamologické, sonologické a případně i mamografické vyšetření.
Samotná operace funguje na principu odebrání přebytečné tkáně. Odebírá se tuk i kůže a zbylá tkáň se přeformuje do menšího a více zvednutého tvaru. Areoly i bradavky se při operaci přemístí nebo zmenší tak, aby odpovídaly novému tvaru prsou. Zákrok probíhá v celkové anestezii. Je potřeba brát v úvahu i to, že po takovém zásahu zůstane jizva na spodní straně prsa ve tvaru obráceného písmena T.

Rekonvalescence po zmenšení prsou

Po operaci je nutná doba hospitalizace, která se pohybuje v rozmezí 3-5 dnů. V pooperačním období užívá pacientka léky proti bolesti. Stehy se odstraňují v průběhu 2. až 3. týdne po operaci. Návrat k fyzické aktivitě je možný zhruba měsíc po operaci prsou. Větší zátěž se doporučuje až v 5. až 6 týdnu po operaci. Pro správnou rekonvalescenci je klíčové nošení elastického prádla bez kostic a spaní na zádech nebo na boku.

Jizvy po zmenšení prsou

Po operaci je potřeba myslet na péči o jizvy. U tohoto typu operace není možné se jizvám vyhnout. Proto je důležité se soustředit na podpoření jejich hojení. Důležitá je přirozeně čistota a hygiena, vyhýbaní se vlhkosti a bakteriím v oblasti jizev, také je potřeba udržovat jizvy správně hydratované. Pokud absolvujete operaci v letním období, je důležité nepodcenit ochranu před sluncem. Další tipy naleznete v článku Jak se starat o jizvy po operaci prsou: Zásady péče a hojení.

Rizika redukce poprsí

Přestože je redukce prsou považována za relativně bezpečný zákrok, stejně jako u každé chirurgické intervence nese i určitá rizika a možné komplikace. Mezi nejčastější komplikace patří infekce, které mohou vyžadovat léčbu antibiotiky nebo dokonce další chirurgické zákroky. Rizikům se dá vyhnout i vysazením léků, které snižují srážlivost krve, podobný postup se vykonává i před jinými plastickými operacemi.
Pokud pacientka trpí kožními problémy v operované oblasti, zákrok je nutné přesunout do období, kdy budou projevy nemoci stabilizovány. Operace se nedoporučuje ani u žen se špatným zdravotním stavem, který by mohl zkomplikovat zásah do těla v takovém rozsahu.

K potenciálním rizikům patří i možná míra asymetrie poprsí po operaci. Rovněž v případě estetických nedokonalostí je možné absolvovat korekční operaci, která napraví nedokonalosti. Proces redukce poprsí zahrnuje i přesouvání bradavky, proto je dobré vědět že operace může ovlivnit míru citlivosti bradavky nebo areoly. Tyto změny mohou být dočasné i trvalé. Všechna rizika je potřeba prodiskutovat s chirurgem. Informovanost o možných výsledcích poskytne realistická očekávání.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat