Domů » Blog » Zvětšení prsou podle velikosti a druhů implantátů: Jaká velikost je pro vás vhodná

Zvětšení prsou podle velikosti a druhů implantátů: Jaká velikost je pro vás vhodná

Zvětšení prsou podle velikosti a druhů implantátů: Jaká velikost je pro vás vhodná
MedRoyal | 21. 11. 2023

Je velice snadné ztratit se v dnešní nabídce prsních implantátů. Fyziologický roztok nebo silikon? S hladkým nebo strukturovaným povrchem? Kulatý nebo anatomický tvar kapky? Váš budoucí chirurg bude mít určitě přehled a doporučí vám nejlepší možnou cestu, ale není na škodu získat přehled a vědět o výhodách a nevýhodách všech možností. Výběr správného implantátu závisí na mnoha faktorech, včetně tělesných proporcí pacientky, kvality kůže, množství stávající prsní tkáně a estetických cílů. 

Základní rozdělení implantátů

Jaké je tedy základní rozdělení implantátů na základě jejich plniva, tvaru a povrchové textury:

1. Náplň implantátu:

Implantáty s fyziologickým roztokem: Tyto implantáty jsou naplněny sterilním fyziologickým roztokem po vložení do prsní kapsy. Mají reputaci bezpečnosti, protože v případě prasknutí implantátu se fyziologický roztok bezpečně absorbuje do těla. Nicméně, tyto implantáty mohou být méně přirozené na dotek a mají vyšší tendenci k vlnění.

Silikonové implantáty: Jsou naplněny silikonovým gelem, který je pocitově více jako přirozená prsní tkáň. Silikonové implantáty jsou populární pro svůj realistický vzhled a pocit, ale vyžadují pravidelné sledování pomocí MRI nebo ultrazvuku, aby se kontrolovalo, zda nedošlo k prasknutí.

2. Povrch implantátu:

Povrch implantátů se pohybuje na škále od úplně hladkých po velmi strukturované. Strukturovaný povrch implantátů má dvě hlavní výhody.  Pokud implantát disponuje povrchovou texturou, je menší pravděpodobnost, že nastane kontraktura kapsuly neboli kapsulace prsou. Další výhodou je menší pravděpodobnost otočení implantátu. Protože jeho strukturovaný povrch umí uchopit vnitřní tkáň a funguje podobně jako princip suchého zipu. Rotace je však větší problém u anatomických implantátů, které nejsou na každé straně stejné na rozdíl od kulatých implantátů. 

K nevýhodám strukturovaných implantátů patří ALCL což je Anaplastický velkobuněčný lymfom. Jde o druh rakoviny, který mohou způsobit právě prsní implantáty s hrubou strukturou na povrchu. I když nejde o velké riziko, jedná se o pravděpodobnost 1:25000, je dobré vědět i jaké nevýhody a rizika plynou z tohoto druhu povrchu implantátu.  

3. Tvar implantátu:

Rozlišujeme dva hlavní druhy, mezi které patří kulaté implantáty a anatomické (kapkové) implantáty. 

Kulaté implantáty se vyznačují klenutým tvarem a plnou symetrií. Tento druh implantátu dodává plnější vzhled horní části prsou. Anatomické implantáty jsou v horní části přirozeně tenčí a ve spodní části je objem větší. Jsou navrženy tak, aby napodobily a přiblížily se co nejpřirozenějšímu vzhledu. 

Rizikem při použití anatomických implantátů je možnost otočení implantátu. Ale i tento potenciální problém se dá zvrátit použitím implantátu s hrubší texturou a povrchem. 

Při použití kulatého implantátu rotace není problémem, protože implantát je z každé strany úplně stejný – symetrický. 

Jaký vybrat objem implantátů

Samostatnou kapitolou je objem implantátů, který se měří v centimetrech krychlových (cm³), přičemž tato hodnota odpovídá hodnotě v mililitrech (ml). Implantát s objemem 250 cm³ odpovídá velikostně a objemově 250 ml vody nalité ve sklenici.
Velikosti prsních implantátů nejsou vyráběny přesně na míru pro každou konkrétní pacientku, namísto toho jsou vyráběny v široké škále standardizovaných velikostí a objemů, které pacientkám a chirurgům umožňují vybrat nejlepší možnost, která odpovídá individuálním potřebám a estetickým cílům.

S výběrem velikosti prsních implantátů pomáhá chirurg, který s pacientkou výběr konzultuje a zváží řadu faktorů. 

Metoda výběru ideálního implantátu se skládá z následujících faktorů:

  • výška pacientky,
  • šířka jejího hrudníku,
  • přání pacientky a stav prsní tkáně,
  • zobrazování na 3D stimulátoru,
  • zda se prsa zvětšují poprvé nebo se jedná o opakovaný zákrok.

Velikost implantátu se obvykle pohybuje od 200 ml do 400 ml, nejběžnější je kolem 300 ml. Pokud máte velikost A můžeme předpokládat, že vaše velikost v mililitrech je přibližně 150 ml. Pokud při operaci zvolíte objem 300 ml výsledná velikost bude 450 ml, což je velikost C. 

Nejběžnější velikost prsních implantátů

K nejběžnějším velikostem prsních implantátů patří implantáty velikosti v rozmezí 300 až 500 cm³ neboli ml. Střední cestou je velikost 400 ml je nejčastěji používaným implantátem. 

Jak zjistit jaká velikost implantátu bude pro vás ta pravá

Pokud nemáte vůbec představu o velikosti a chcete si to zkusit v domácím prostředí ještě předtím, než půjdete na konzultaci, máme pro vás tip. Jednou z metod, jakou ženy používají pro výběr velikosti implantátu je simulace pomocí sportovní podprsenky a rýže. Kupte si sportovní podprsenku ve velikosti, na kterou byste se chtěly dostat. Pak budete potřebovat rýži, odměrku a starou ponožku nebo punčochu. Odměřte si 250 ml rýže a nasypte je do punčochy, tu pak zavažte a vložte do spodní části podprsenky pod prsa. Udělejte to tak na každé straně a budete mít přibližnou představu, jak budou vaše prsa s implantátem vypadat. Poté můžete zvyšovat nebo snižovat s rozdílem 25 ml. Zkoušejte si i různé typy oblečení, pro vytvoření přibližné představy. Tento pokus vám může napovědět, jak vaše prsa budou velikostně vypadat a vy na konzultaci přijdete s nějakou konkrétnější představou. 

V konečném rozhodnutí je ale určitě dobré dát na rady vašeho chirurga, který bere v úvahu vaše preference, ale zároveň na základě svých bohatých zkušeností dokáže zhodnotit, jaká velikost bude pro vás ta pravá. 

Velikosti implantátů jsou různé, v zásadě platí, že jednotlivé velikosti se mezi sebou liší o 25 ml. 

  • Augmentace s objemem implantátů 250 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 275 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 300 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 325 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 350 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 375 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 400 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 425 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 450 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 475 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 500 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 600 ml
  • Augmentace s objemem implantátů 700 ml

Do jaké největší velikosti implantátů můžu jít

Není univerzální rada, protože velikost se odvíjí od stavby těla samotné ženy, ale obecně se dá říct, že implantáty nad 500 ml mohou přinášet více starostí. 

Cílem žen, které se rozhodnou podstoupit operaci prsou, je přirozené zvětšení do takové míry, aby vypadaly a cítily se sexy. Implantáty dokážou skvěle vyplnit novou podprsenku. Pokud je však implantát příliš velký, představuje to riziko. Velký implantát vzhledem k tělesné stavbě ženy, může způsobit přetažení kůže kolem prsou, což má za následek povislý vzhled. Pokud je implantát příliš velký, prsa mohou působit asymetricky a nepřiměřeně. Kromě estetického hlediska, které je velkými implantáty narušené, častokrát přinášejí i fyzické potíže jako jsou chronické bolesti krku, zad a ramen, stejně jako bolesti hlavy a problémy s držením těla.  Kromě toho, ženy, které se rozhodnou pro příliš velké implantáty zaznamenávají dýchací potíže a dušnost právě kvůli nadměrné hmotnosti na hrudi. 

Cílem výběru velikosti by mělo být dosažení esteticky příjemného výsledky, který je zároveň bezpečný pro zdraví pacientky.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat