Domů » Blog » Kapsulace prsou: Co byste měli vědět

Kapsulace prsou: Co byste měli vědět

Kapsulace prsou: Co byste měli vědět
MedRoyal | 14. 8. 2023

Kapsulace prsou, známá také jako kontraktura kapsuly, je jednou z nejběžnějších komplikací po augmentaci poprsí pomocí implantátů. K této komplikaci dochází u 4–5 % žen.

V tomhle článku se dozvíte, co kapsulace prsou vlastně je, jak ji rozpoznat a jak probíhá léčba.

Co je kapsulace prsou?

Když je vložen implantát, tělo reaguje vytvořením tenké vrstvy pojivové tkáně kolem něj, což je normální a přirozená reakce. Tato tkáň se nazývá kapsula. Někdy se však tato tkáň stane nadměrně tuhou a stáhne se kolem implantátu, což způsobuje, že se ňadro stane tvrdým a hrozí jeho deformace. Tento proces se nazývá kapsulární kontraktura.

Když se implantát vkládá nad sval, je kapsulární kontraktura mnohem závažnější a její léčba je komplikovanější než v případě implantátu vloženého pod sval.

Jak rozpoznat kapsulaci prsou?

Kapsulaci prsou lze rozpoznat podle několika charakteristických znaků:

  1. Změna tvaru a velikosti prsou: Prso působí nafoukle nebo asymetricky v porovnání s druhým ňadrem.
  2. Bolest nebo nepohodlí: Tuhnutí kapsuly pravděpodobně způsobí nepříjemný tlak nebo bolest.
  3. Zvýšená tvrdost prsou: Postižené prso bývá pevnější, resp. tvrdší než zdravé.

Kapsulaci prsou rozlišujeme podle míry závažnosti, kterou popisují 4 Bakerovy stupně:

  • Baker stupeň I. – prsa jsou měkká, tvar působí přirozeně,
  • Baker stupeň II. – prsa stále působí přirozeně, ale na dotyk jsou mírně ztuhlá.
  • Baker stupeň III. – na prsou je viditelná deformace, na pohmat jsou prsa ztuhlá,
  • Baker stupeň IV. – kapsulární kontraktura v nejzávažnější formě, prsa jsou tvrdá, výrazně deformovaná a bolestivá.

Proč kapsulace prsou vzniká

Přesná příčina kapsulace nebyla zcela definována. Vědci identifikovali několik potenciálních faktorů, které mohou hrát roli. Příčiny vzniku kapsulace zřejmě souvisí s imunitní odpovědí těla na cizí těleso. Záleží také na typu implantátu, jeho umístěnípovrchu. Implantáty mají hladký, texturovaný nebo mikro texturovaný povrch, přičemž obecně kapsulace vzniká méně často právě při použití implantátů s texturovaným povrchem.

Kromě toho do hry také vstupují individuální faktory, mezi které patří genetika pacienta, případná infekce v oblasti implantátu, ale i samotný průběh hojení.

Jak řešit vzniklou kapsulaci

Je-li příčina peroperační, kapsulární kontraktura se u pacientek objevuje už 2-4 týdny po operaci, případně do 2 měsíců nebo prakticky kdykoliv po operaci. Když vznikne, vyžaduje pozornost a důslednou léčbu. Existují různé možnosti, jak se s touto komplikací vypořádat, a to chirurgické i nechirurgické.

Chirurgická Léčba

V závažnějších případech nebo když nechirurgická léčba selže, je zpravidla nutný chirurgický zákrok:

  • Kapsulotomie: Tento zákrok spočívá v provedení chirurgických řezů uvnitř kapsuly (vazivového obalu) a tím dochází k jejímu uvolnění. Vzniklý obal se tedy neodstraňuje, ale dochází pouze k jeho uvolnění a poskytnutí dostatečného prostoru pro implantát. Tato metoda je vhodná spíš pro méně vážné případy kapsulární kontraktury.
  • Kapsulektomie: V některých závažnějších případech je nutné odstranit celou zbytnělou kapsulu. Když se kapsula odstraní, snižuje se sice riziko opakovaného vzniku kapsulární kontraktury, ale její znovuobjevení se nedá zcela vyloučit.
  • Revize implantátu: Někdy je nutná výměna implantátu nebo změna jeho pozice, aby se zabránilo opakování kapsulární kontraktury.

Nechirurgická léčba

Nechirurgické metody jsou vhodné v mírných případech kapsulární kontraktury nebo jako doplňková léčba k chirurgickým zákrokům:

  • Antibiotika: Volí se v případě, že je za příčinu považovaná infekce.
  • Kortikosteroidy: Někdy lékař volí i léčbu kortikosteroidy, které mají také protizánětlivé účinky.
  • Fyzikální terapie: K uvolnění kapsuly jsou někdy doporučeny i terapeutické masáže a specifická cvičení.
  • Ultrazvuková terapie: K uvolnění zbytnělé kapsuly pomáhá také ultrazvuk.

Je nutno podotknout, že i po léčbě nebo reoperaci se může kapsulace opět vrátit.

Jak snížit riziko kapsulace

Riziko kapsulace lze snížit několika způsoby:

Dodržení sterilních podmínek a techniky „no-touch“: Chirurg musí zajistit maximálně sterilní prostředí a ideálně použít i no-touch techniku, tedy minimalizovat kontakt rukou či používaných nástrojů s tkání a implantáty. Tato technika snižuje riziko kontaminace implantátu a pozdější vznik infekce.

Povrch implantátu: Doporučuje se již zmiňovaný implantát s texturovaným nebo mikro texturovaným povrchem.

Vitamín E: Užívání vitamínu E má vliv na regeneraci kůže a působí také na kolagenová vlákna tvořící kapsulu, které změkčuje a tím se snižuje případné napětí v prsou.

Masírování prsou: Předejít kapsulaci lze i pravidelnou masáží prsou ještě před zákrokem, čímž je připravíte na implantát.

Antibiotika: Infekci lze předcházet i již zmíněnými antibiotiky, které pacientka dostane během i po zákroku.

Kompresní podprsenka: Nezbytnou součástí hojení prsou po zákroku je i nošení kompresní podprsenky. Více o pooperačních podprsenkách se dozvíte v článku Pooperační podprsenka: nepostradatelná pomůcka při zotavování po operaci prsou.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat