Domů » Blog » Pracovní neschopnost po operaci prsou: Jak se připravit a co očekávat

Pracovní neschopnost po operaci prsou: Jak se připravit a co očekávat

Pracovní neschopnost po operaci prsou: Jak se připravit a co očekávat
MedRoyal | 21. 11. 2023

Pracovní neschopnost po operaci prsou je pro mnoho žen důležitým aspektem, který je třeba zvážit před plánováním plastické chirurgie prsou. Zatímco mnoho pacientek se těší hlavně na vylepšení estetiky jejich těla po augmentaci, redukci nebo modelaci prsou, mohou být často překvapeny délkou a náročností rekonvalescence. 

Tento článek se zaměří na otázky spojené s pracovní neschopností po operaci prsou a na to, jak se na ni připravit a jak dlouho trvá, než se pacientka může vrátit k běžným každodenním aktivitám. Zaměříme se i na naplánování rekonvalescence, aby se minimalizovaly nepříjemnosti spojené s pracovní neschopností.

Co očekávat bezprostředně po operaci prsou

24 hodin po operaci

Bezprostředně po operaci můžete očekávat bolest, únavu, nevolnost, ale i tlak na hrudi nebo naopak ztrátu citlivosti v prsou. Vyskytnout se mohou i otoky a modřiny, které by měli ale brzo zmizet. 

Po operaci musíte několik hodin odpočívat v nemocnici, protože budete po náročném zákroku a v doznívajícím působení anestezie. 

5 až 7 dní po operaci

V průběhu prvního týdne po operaci můžete pociťovat mírnou bolest nebo nepohodlí. Postupně by se však intenzita bolesti měla snižovat. Je potřebné abyste se vyvarovaly namáhavým činnostem jako je zvedání paží nad hlavu, což by mohlo mít za následek podráždění ran. Toto je doba, kdy se pomalu začínají vaše implantáty usazovat na své místo. Pro správnou rekonvalescenci je důležité řídit se radami vašeho chirurga, které mohou zahrnovat masáž prsní tkáně, nošení pooperační podprsenky a podobně.   

3 až 4 týdny po operaci

V této fázi byste měla cítit už větší pohodlí a jen malou nebo žádnou bolest. Otoky v prsou časem pomalu mizí a modřiny blednou. Vše ale závisí na vašem typu kůže a druhu konkrétní operace. 

V tomto období je v pořádku začít s lehkým cvičením. Náročnější druhy pohybu jako zvedání těžkých věcí nebo ostatní sporty aerobního charakteru se ještě nedoporučují. I v tomto období je klíčové nošení pooperační podprsenky, která má zapínaní vepředu a podporuje hojení prsou tím, že kůže není namáhaná. 

4 až 6 týdnů po operaci

Toto období je už finální fáze zotavování, takže můžete dělat činnosti střední zátěže. Vše opět závisí na rozsahu operace a dalších faktorech. Šestý týden vašeho zotavení je obyčejně posledním týdnem, kdy musíte nosit kompresní prádlo, kvůli zlepšení oběhu, většímu pohodlí i rychlejšímu zotavení. 

Délka rekonvalescence po operaci prsou

Délka rekonvalescence po operaci prsou se může značně lišit v závislosti na typu operace, individuálním zdravotním stavu pacientky a její schopnosti hojení. Obecně platí, že běžná doba zotavení po augmentaci (zvětšení) prsou nebo redukci (zmenšení) prsou se pohybuje od několika týdnů do několika měsíců.

Pracovní neschopnost po operaci prsou s augmentací

Pokud podstupujete operaci, která má estetický charakter, jde tedy o zdravotní zásah na soukromé náklady a nelze vystavit neschopenku. Pokud tedy chcete podstoupit operaci prsou, měli byste disponovat dostatkem volna, které můžete čerpat v období rekonvalescence. 

Návrat do práce závisí na charakteru pracovní činnosti, kterou vykonáváte. Pokud vykonáváte lehkou administrativní práci, návrat do práce je možný po 14 dnech od operace. Pokud je vaše práce spíše fyzického charakteru, návrat je vhodný až po 4 týdnech od operace. U velké fyzické zátěže, případně u vrcholového sportu, není dobré návrat zbytečně uspěchat. Návrat k běžným činnostem doporučujeme až po 4 až 8 týdnech od operace.

Pokud operaci podstupujete ze zdravotních důvodů, například redukce neboli zmenšení prsou, jde o lékařský zákrok a v tomto případě je možné během rekonvalescence využít neschopenku. 

Jak se na rekonvalescenci připravit

I na rekonvalescenci je dobré se připravit a nic neponechat náhodě, protože právě od kvality této fáze se bude odvíjet i výsledný efekt operace prsou. Je dobré vše zařídit a připravit před operací a pak efektivně a pohodlně zahájit proces hojení. Zde je několik kroků, které můžete podniknout:

  • Plánování dopředu

Ujistěte se, že máte dostatek času na odpočinek. Plánujte si volno od práce a omezte fyzické aktivity.

Připravte si pohodlné místo pro odpočinek doma, ideálně místo, kde budete mít vše potřebné na dosah ruky.

  • Péče o sebe

Připravte si volné, pohodlné oblečení, které nebude třeba přetahovat přes hlavu. Pořiďte si speciální pooperační podprsenku podle doporučení vašeho lékaře.

  • Podpora a pomoc

Zajistěte si pomoc od rodiny nebo přátel, zejména během prvních několika dnů po operaci, kdy můžete cítit bolest nebo omezeni ve své pohyblivosti.

  • Lékařské potřeby

Pořiďte si předepsané léky proti bolesti a další doporučené léky nebo doplňky. Mějte po ruce základní lékárničku pro péči o rány.

  • Výživa a hydratace

Připravte si zdravé, lehce stravitelné jídlo. Hydratace je také klíčová, takže mějte vždy po ruce dostatek vody.

  • Dodržování lékařských rad

Důkladně si projděte veškeré pokyny od vašeho chirurga ohledně péče o rány a jizvy, cvičení a omezení aktivity. Zaznamenejte si všechny naplánované kontrolní návštěvy a ujistěte se, že je budete dodržovat.

  • Emocionální příprava

Mějte na paměti, že rekonvalescence může být jak fyzicky, tak emocionálně náročná. 

Každý zotavovací proces je individuální, takže je důležité konzultovat konkrétní potřeby a očekávání s vaším lékařem.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat