Domů » Blog » Mommy makeover: Obnovte svůj vzhled po těhotenství

Mommy makeover: Obnovte svůj vzhled po těhotenství

Mommy makeover: Obnovte svůj vzhled po těhotenství
MedRoyal | 15. 12. 2023

Mommy makeover je soubor plastických operací, který je navržen tak, aby pomohl ženám obnovit tělesný tvar a vzhled po těhotenství, porodu a kojení. Těhotenství a mateřství je proces, který tělo ženy změní a zatíží. Největší změny se projeví na prsou a břichu žen, ať už jde o strie, povislou kůži, změny prsou nebo přebytečný tuk.

Tento článek je zaměřen na poskytnutí uceleného přehledu o tom, pro koho je mommy makeover určen, jaké procedury zahrnuje a další důležité informace spojené s touto populární estetickou proměnou maminek.

Pro koho je operace Mommy Makeover určena?

Mommy makeover je určena především ženám, které prošly těhotenstvím a porodem a cítí, že jejich tělo se v důsledku těchto změn výrazně proměnilo. Ideálními kandidátkami jsou ty, které:

  • Již dokončily rodinné plánování a neplánují další těhotenství.
  • Mají stabilní tělesnou hmotnost a jsou v dobrém zdravotním stavu.
  • Mají realistická očekávání ohledně výsledků operace.
  • Cítí se nepohodlně kvůli změnám na svém těle po těhotenství.

Kdy je vhodný čas na Mommy Makeover

Nejideálnější čas na operaci je po porodu vašeho posledního dítěte a pokud už žádné neplánujete. Tělu však musíte dát šanci nejdříve zregenerovat se samo. Proto je možné operaci mommy makeover podstoupit nejdříve šest měsíců od porodu.

Naopak, pokud trpíte nějakými zdravotními problémy, které by mohly narušit proces hojení nebo vůbec nedovolují podobný typ operace podstoupit, je dobré operaci nedělat nebo ji oddálit.

Jaké procedury zahrnuje Mommy Makeover?

Mommy makeover obvykle zahrnuje kombinaci několika chirurgických zákroků, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám a cílům každé pacientky. Někdy je proces rozdělen do více zákroků, vždycky se to odvíjí od konkrétních zásahů a konkrétní pacientky.  Mezi nejčastější patří:

1. Abdominoplastika (plastika břicha): Odstranění přebytečné kůže a tuku z oblasti břicha a zpevnění oslabených nebo rozdělených svalů.

Během těhotenství dochází k nabíraní a následně ztrátě hmotnosti, což má vliv na kůži v oblasti břicha. Spolu s kůži se však natahují i břišní svaly, které se tím přizpůsobují rostoucímu dítěti. Změny na břiše pak vedou k povislé kůži i žaludku, který se jeví jako by z břicha vyčníval. U některých žen dochází i k výskytu diastázy, což je právě oddělení břišních svalů. Diastáza tak brání správné funkci stabilizačního systému páteře a tím pádem dochází k bolestem bederní páteře, kyčelních kloubů a tím i ke vzniku dalších problémů, které vznikají v návaznosti.

2. Mammoplastika (plastika prsou): Zahrnuje zvětšení prsou (augmentace), zmenšení prsou (redukce) nebo zvednutí prsou (lift).

Mnoho žen po těhotenství pociťuje, že jejich prsa vypadají menší „prázdná“ nebo „vyfouknutá“. Tenhle stav mají na svědomí různé faktory, jako je hubnutí, nabírání nebo kojení. Operace prsou vám pomůže dosáhnout vzhledu, který si přejete, ale s těmito kosmetickými úpravami je dobré počkat po ukončení kojení, a taky do doby, kdy budete vědět, že více dětí nechcete.

3. Liposukce: Odstranění lokalizovaných tukových depozitů v různých částech těla, jako jsou boky, břicho nebo stehna.

Při těhotenství je nárust hmotnosti samozřejmostí, ale kromě toho se mění i rozložení tuku v těle. Díky liposukci je tuk „odsáván“ a tímto způsobem se obnovují kontury některých častí těla, kde je přebytečný tuk.

4. Další procedury: Mommy makeover může zahrnovat také operace jako je labioplastika, lifting obličeje nebo jiné procedury podle individuálních potřeb.

Výhody operace Mommy makeover

Každá žena, která si projde těhotenstvím, může chtít proměnu z jiného důvodu. Či už jde o touhu po tom vejít se do starého oblečení až po zlepšení sebevědomí a tím i kvality života.

K zásadním výhodám Mommy makeover patří:

Zmírnění příznaků diastázy: Některé ženy mohou pociťovat bolesti dolní části zad nebo pánevní bolesti, které plynou právě z diastázy. Korekce oddělení svalů břicha pomůže zmírnit tyto příznaky.

Obnovení některých aspektů vzhledu před otěhotněním: Díky operaci máte možnost se vrátit k původnímu vzhledu. Například modelací prsou můžete ovlivnit velikost, stárnutí a vzhled prsou.

Kratší doba zotavení: To, že procedury z Mommy makeover, probíhají současně je výhodné v tom, že se zotavujete ze všech procedur najednou a nemusíte absolvovat každou zvlášť.

Zlepšení sexuálního života: Chuť na sex častokrát pramení ze sebevědomí, kterým člověk oplývá. Po těhotenství může chuť na sex klesat i kvůli změněnému tělu, ve kterém se žena necítí tak přitažlivě jako předtím.

Budování sebevědomí: Pokud je člověk s něčím nespokojený a odhodlá se podstoupit změnu tímto směrem, je pravděpodobné, že tím získá větší sebevědomí.

Předoperační péče a zotavení po proměně

Příprava na mommy makeover zahrnuje konzultace s plastickým chirurgem, během které se diskutuje o historii pacientky, jejích očekáváních a možných rizicích. Pooperační péče zahrnuje odpočinek, sledování lékařských pokynů pro správné hojení a kontrolní návštěvy u chirurga.

Doba, která je potřebná na zotavení závisí vždy na typech procedur, které se rozhodnete podstoupit a taky na ni mají vliv vedlejší účinky, které se po operaci mohou dostavit. Většina pacientek je schopna vrátit se do práce přibližně za měsíc od operace.

Očekávat můžete příznaky jako:

  • Otoky
  • Bolesti
  • Jizvy
  • Citlivost
  • Modřiny

Rychlejšímu zotavení můžete dopomoci i tím, jak se budete o sebe starat. Zde je několik tipů, které vám pomůžou zotavit se rychleji a hlavně hladce, tak aby operace měla požadovaný efekt:

  • Nezapomínejte na odpočinek
  • Zároveň tělu dopřejte i jemný pohyb v podobě procházek, abyste podpořili oběh.
  • Pijte dostatek vody a jezte výživná jídla.
  • Nezvedejte těžké věci (včetně vašich dětí) po dobu 4 až 6 týdnů.
  • Vyhýbejte se kouření před ale i po operaci.
  • Noste kompresní prádlo přesně podle pokynů vašeho lékaře.
  • Omezte vystavování jizev UV záření i slunečnímu záření na minimum.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat