Domů » Blog » Kojení s implantáty: Plastika prsou a její vliv na mateřství

Kojení s implantáty: Plastika prsou a její vliv na mateřství

Kojení s implantáty: Plastika prsou a její vliv na mateřství
MedRoyal | 5. 10. 2023

Plastická chirurgie prsou, konkrétně zavedení implantátů, je stále oblíbenější estetický zákrok u žen po celém světě. Nicméně, mnoho žen, které podstoupily tuto operaci, si klade otázku, zda budou schopny kojit své děti bez komplikací. V tomto odborném článku se zaměříme na problematiku kojení s implantáty a poskytneme komplexní přehled, jak plastická operace prsou může ovlivnit mateřství.

Jaké jsou možnosti zvětšení poprsí:

Pokud máte malá prsa a hledáte možnosti jejich zvětšení, existuje několik způsobů, které se liší druhem použitého materiálu, který prso zvětší a vylepší jeho tvar a objem. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli druh operace, berte v úvahu, že probíhá v celkové anestezii.

Zvětšení poprsí se dá provést vícero způsoby:

Jaký vliv má zákrok na prsní tkáň?

Plastická operace prsou, zvláště augmentace, zahrnuje zasahování do prsní tkáně. Při vkládání implantátů může dojít k narušení některých mléčných kanálků, nervů nebo cév, což může mít za následek snížení citlivosti bradavky nebo obtíže s kojením.

Způsob, jakým jsou implantáty vloženy, může také mít vliv na kojení. Například implantáty umístěné pod prsním svaly mívají menší vliv na mléčné kanálky než ty, které jsou umístěny nad nimi.

Kdy podstoupit augmentaci, pokud plánuji těhotenství?

Pokud jste už ve věku a období, kdy do úvahy připadá těhotenství, ale aktivně zvažujete i zvětšení poprsí, mohou vám napadnou otázky, jestli se vyplatí jít na augmentaci poprsí před těhotenstvím?

Augmentace před těhotenstvím

Pokud žena plánuje otěhotnět v blízké budoucnosti, doporučuje se s augmentací poprsí počkat. Těhotenství a následné kojení může ovlivnit tvar, velikostsymetrii prsou. Tyto změny mohou tedy přispět ke změně výsledku augmentace.

Pokud tedy plánujete těhotenství v blízké době (např. v následujících 12 měsících), měla byste zvážit odložení operace. Pokud je augmentace již provedena, doporučuje se počkat alespoň 6-12 měsíců před otěhotněním, aby tělo mělo dostatek času na hojení.

Za tuto dobu dojde k úplnému zahojení kůže i tkání, zahojí se i jizvy a zmizí otoky. Pokud by zvětšení prsou probíhalo pomocí implantátů, i ty si mezi tím správně v poprsí sednou.

Rozhodnutí podstoupit augmentaci prsou před těhotenstvím je záležitostí osobní preference a závisí na různých faktorech. Některé ženy proto upřednostňují počkat s augmentací až po dokončení rodiny, protože těhotenství samo o sobě mění tvar a velikost prsou. Do hry vstupuje i potenciální potřeba pozdější modelace. Nicméně, pokud žena nepředpokládá těhotenství v blízké budoucnosti, může se pro operaci rozhodnout kdykoliv.

Augmentace po skončení těhotenství a kojení

Pokud plánujete těhotenství, většina lékařů se shodne na tom, že efektivnější je augmentaci prsou plánovat na období, kdy budete mít po kojení a eventuelně i po všech plánovaných těhotenstvích. Prsa se v průběhu života mění, ale jedním z nejzásadnějších vlivů na ně má těhotenství. V tomto období se mění tvar, velikost samotných prsou ale i bradavek a dvorců. Elasticita kůže hraje taky důležitou roli. Výkyvy váhy, zvětšení a zmenšení prsou může způsobit, pokles zavedeného implantátu.

Pokud tedy podstupujete augmentaci před těhotenstvím, musíte mít na paměti, že tyto změny se na prsou projeví a není možné je ovlivnit.  Pravděpodobně budete chtít podstoupit další operaci, modelaci, výměnu implantátu nebo pozdvihnutí prsou. Všechny tyto zákroky jsou invazivní a mohou představovat velké finanční výdaje.

Kojení s implantáty: je to bezpečné?

Téma kojení je dnes bouřlivě diskutované téma. Či už s implantáty nebo bez, nikdo vám nedokáže zaručit, jestli budete moci po přivedení potomka na svět kojit.

Pokud jste si však prošly augmentací prsou implantátem nebo zákrok teprve plánujete je dobré vědět, jaký může mít vliv na schopnost kojit.

Obavy z kojení s implantáty vznikají často právě z důvodu cizího předmětu v těle, tedy v blízkosti mléčných žláz, které jsou pro dítě nenahraditelných zdrojem výživy. Můžete být ale klidní, protože i v případě silikónového implantátu i toho, který obsahuje fyziologický roztok, je kojení bezpečné.

Únik obsahu implantátu do mateřského mléka

Obsah implantátu se do mateřského mléka nedostane, jednak proto, že implantát drží silný obal neboli pouzdro a k prasknutí dochází jen ve výjimečných případech. Pokud by ale skutečně došlo k prasknutí implantátu, obavy stejně nejsou na místě. Obsah implantátu by se do těla uvolňoval postupně a velmi dlouhou dobu. Kvalita mléka by tedy neutrpěla, ačkoli je třeba mít na paměti, že poškozený implantát je samozřejmě nutno vyměnit.

Mohou implantáty ovlivnit kvalitu nebo množství mléka?

Implantát se do těla ženy zavádí způsobem, který nenarušuje mléčnou žlázu ani mlékovod. Zpravidla je implantát vložen pod prsní sval a mléčnou žlázu. Negativní vliv na produkci mléka může mít jen potenciální tlak implantátu na mléčné žlázy po zavedení. Proto se doporučuje volit přiměřenou velikost implantátu, který nebude tlačit na mléčné žlázy a nesníží tak produkci mléka. Vše se však odvíjí od samotného zdravotního stavu kojící ženy.

Další články

Přejít na blog
Nezávazně poptat